Ce nu se vede în prezentările de modă

Monarh Design la Romanian Fashion Philosophy

Back stage @Romanian Fashion Philisophy
Larisa Lupoiu

Modele care încântă ochiul, mers de pisică (catwalk), creații vestimentare cu dichis și activarea propriului arbitru care votează cu Da sau Ba fiecare ținută și un context monden; cam acestea sunt așteptările atunci când participi la un eveniment fashion. Totul pare roz, însă, în spatele a tot ce se vede glam, este o forfotă inimaginabilă. Află tot ce Nu se vede în prezentările de modă.

Pregătiri

Fiecare eveniment de seamă este pregătit cu mult  înainte și se presupune că toată lumea are timp suficient să pregătească acea colecție WOW cu care să surprindă pozitiv publicul. În realitate însă, pregătirile de creație încep cu 3 sau chiar 2 săptămâni înainte, pentru că fiecare business are priorități în fiecare zi, iar o nouă colecție este o reală mobilizare de forțe.

Colecția pentru prezentare

Uneori visezi o colecție și aștepți momentul oportun să o creezi și să o anunți cu entuziasm, iar alteori, vrei să adaptezi și să coroborezi mesajul brandului la tot ce transmite conceptul evenimentului. De aici pleacă inspirația și astfel îți faci mai ușor un moad board, care include nu doar culori, elemente cheie, ci și stări pe care vrei să le transmiți prin intermediul hainelor.

Pentru Romanian Fashion Philosophy, Larisa Lupoiu a inserat în conceptul colecției și ceva filosofie, inspirându-se din gândurile lui Aristotel și ale lui Martin Seligman. Și pentru că teoriile filosofice inspiră profunzime, dar și rigurozitate, culorile colecției au fost de fapt, non culori: alb și negru.

Numele colecției

Alegerea numelui este direct legată de mesajul pe care vrei să îl transmiți și de targetul căruia te adresezi. Elitismul merge mână în mână cu ideea colecției, de aceea, numele MONDEN s-a potrivit mănușă cu creațiile noii colecții Monarh Design. Și dacă sunt persoane care cred că monden face referire strict la informații despre persoane promovate de media, le reamintim sensul de bază: Monden = Care aparține unei vieți luxoase; care duce o viață de petreceri; care reflectă sau se referă la o astfel de viață. [< fr. mondain].

Detalii organizatorice

Muzica de defilare este un element foarte important. Paradoxal, uneori nu știi nici înainte cu o zi de prezentare care va fi piesa norocoasă. Trebuie să fie suficient de catchy, ritmată pentru a induce modelelor un ritm pe podium, dar cu puține versuri, pentru că de multe ori, mesajul melodiei poate contraria conceptul colecției.

Ac și ață – sunt pastila antistress atunci când o haină este forțată la probă sau nu vine turnată pe nici un model. Materialele fine precum mătasea pot fi agățate ușor la probă, când este forfotă, de aceea, soluțiile de moment trebuie să se regăsească în skill-urile fiecărui designer.

Fitting-ul

Prima impresie contează – acesta este și motivul pentru care alegerea modelului pentru fiecare ținută este o reală provocare: o rochie decoltată va sta mai bine pe o domnișoară cu bust generos, așa cum o rochie scurtă se va vedea mai bine dacă modelul are picioare tonifiate, nu doar slabe.

Make up-ul și hair styling-ul completează întregul look, de aceea trebuie planificate cu ceva timp înainte. O comunicare între designer și echipa de styling eficientizează întreg procesul și diminuează stresul din ziua prezentării. Contrar, în backstage se creează haos și se pierde obiectivul unui astfel de eveniment: muncă cu voie bună, pentru un scop comun.

Pentru o bună organizare, mereu ajută exemple de make-up and hair printate, poze cu ținute versus încălțări și liste cu numele modelelor pentru atribuirea ținutelor.

Aceste activități durează ore întregi. Identificarea modelelor, pregătirea lor, repetiția de catwalk, la care se adaugă prezentarea, pot dura și mai mult de 12 ore. Deși atmosfera este stresantă, totul are un scop mobilizator, iar rezultatul este unul constructiv, așa că este bine să adaugi zâmbete, stare de bine, aprecieri și ceva pauze de relaxare.

Au fost momente în care modelele și-au dorit extrem de mult să fie într-o prezentare, dar nefiind alese din diferite motive, acestea și-au manifestat regretul prin lacrimi. Astfel de întâmplări aduc o așa încărcătură emoțională, pe care dacă nu o tratezi cu empatia necesară, pot strica tot vibe-ul unui astfel de eveniment.

Ce nu se vede în prezentările de modă

Nici un articol nu poate cuprinde tot ce ține de backstage. însă, pe scurt, la o prezentare de modă nu se văd nenumăratele ore de muncă și cât de epuizant este să faci totul ca la carte. Nu se văd toți oamenii din spate, de la croitorese, la cei care asigură logistica. Se văd însă zâmbetele triumfătoare, se aud aplauzele de aprecieri și atunci știi că tot ce nu se vede în prezentările de modă a meritat. So let fashion improve you! 

Fotograf: Alexadra Bușcu