Moda în pandemie – ce am învățat în această perioadă?

Observații în materie de vestimentație

Pijamale Monarh Design - dantela - Soft touch - moda in pandemie

Încă de la începutul anului 2020 am anunțat care este abordarea acestui an, prin prisma relației pe care o avem cu hainele noastre, ceea ce implică o conștientizare a consumului accelerat și nevoia de responsabilizare. Este nevoie să avem o perspectivă realistă asupra a ceea ce înseamnă hainele și criteriile esențiale de diferențiere și selecție, respectiv calitatea și durabilitatea hainelor, care aduc un plus în definirea stilului propriu și provoacă la creativitate în styling și accesorizare pe măsură.

Odată cu fenomenul Covid și desfășurarea activităților de acasă, modul în care ne raportăm la haine s-a schimbat. Cu siguranță mai mult timp liber ne-a dat ocazia să restructurăm garderoba, să conștientizăm dacă hainele luate la reducere ne-au fost de folos sau au reprezentat doar o achiziție sub impuls. Altfel spus, am regândit relația pe care o avem cu piesele vestimentare pe care le deținem.

Este interesant să analizăm stilul vestimentar abordat în această perioadă petrecută în casă, pentru a trage concluzii despre stilul vestimentar propriu și gradul de importanță atribuit hainelor, pentru a înțelege cum să adaptăm moda în pandemie.

O nouă abordare vis-a-vis de pijamale

Ai petrecut toată ziua în pijamale? Ce spune acest lucru despre tine? În mare, nimic rău, însă, dacă decriptăm din perspectivă psihologică, este vorba despre o relaxare și o stare de confort mental. Atlfel spus, mintea ta evită să ia decizii și să se pregătească unui alt context decât cel de casă. Așa că dacă te-ai simțit fără chef de muncă sau mai puțin productivă în timpul alocat activităților de birou, poate fi și datorită lipsei de pregătire mentală pentru contextul lucrativ.

Rolul hainelor implică un procedeu de tip ritual. Pregătirea hainelor în funcție de contextul de purtare și îmbrăcarea lor sunt o activitate de trecere de la stadiul de relaxare la cel pentru care te pregătești: mers la birou, sau lucrat de acasă. Specialiștii recomandă păstrarea unui ritual, care pregătește creierul să intre într-un alt context și să se adapteze rapid activităților specifice.

Conștientizarea petrecerii unui timp îndelungat acasă, în pijamale, ne-a determinat să pregătim o colecție de pijamale Soft Touch, menită să aducă un refresh hainelor cu care dormi și în care petreci dimineți prelungite.

Ținutele pentru video-conferințe

Există posibilitatea să fii o fire ușor adaptabilă, care prin simpla pregătire a cafelei să creeze starea de lucru, însă vrem să fii sinceră: de câte ori, în această perioadă, ai făcut video conferință în pijamale/ haine de casă, cu care dormi?

Nu există reguli vestimentare pentru astfel de situații, singura normă pentru stilul vestimentar abordat în cauzl video conferințelor fiind decența.

Casual it’s the new trend

Știm că ai fost o persoană extrem de responsabilă și ai ieșit din casă doar pentru activități de strictă necesitate, și tare ne-am dori să știm cum ai ales să te îmbraci pentru aceste ieșiri? Din research-ul făcut cu ajutorul apropiaților și în baza analizei vestimentației purtate la cumpărături, putem conchide că și fashionistele au adoptat un stil mai relaxat. Casual, sport sunt stilurile care dictează în această perioadă, în devafoarea stilurilor smart casual, chic și elegant.

Concluzii din pandemie

Ce concluzie tragem? Hainele își au rolul lor în anumite contexte date. Cu siguranță poți face o aroganță să mergi la piață într-o rochie vaporoasă de mătase, lungă, care va atrage toate privirile, dar riști să te simți un unicorn și chiar să fii oprită de poliție pentru verificarea măștii de protecție și/sau a declarației pe proprie răspundere.

Nu este cazul să cumpărăm sub impuls. Planificarea mentală (Cu ce port acest item? Ce am în garderobă să se potrivească? În ce context port? ) este utilă pentru a decide dacă ai o reală nevoie sau cumperi doar din dorința de a te simți mai bine, pentru a obține o fericire de moment.

În materie de fashion, consumerismul, respectiv îmbrățișarea curentului fast fashion ne duce într-o direcție care afectează în timp mediul înconjurător.

Acum, mai mult ca niciodată, este timpul să fim responsabili față de mediu și să conștientizăm tot ce contează cu adevărat. Nu este important să apari mereu cu o haină nouă, atât timp cât este una de calitate slabă, al cărei material te irită sau al cărui croi îți creează disconfort. Alege înțelept! Optează pentru haine de calitate, din materiale mai bune (nu ieftine) care sunt un statement al stilului tău, învață să accesorizezi diferit ținuta și fii adepta slow fashion. Am adoptat producția responsabilă și am încurajat consumul slow fashion încă din 2018, când am lansat colecția Millennial Butterfly”.

Fii atent la cum evoluează moda în pandemie și la relația pe care o ai cu hainele tale, unele chiar merită mai mult de un one night stand.

 

Let fashion improve you!