One night Stand – Topic de Dragobete

One night Stand - Topic de Dragobete

One night stand - Topic de Dragobete

Ziua de Dragobete a primit mai multă atenție în corelație cu Valentine’s Day, ziua îndrăgostiților preluată din America, însă nu se bucură de același success în ceea ce privește sărbătorirea efectivă, poate și datorită ordinii calendaristice.

Din sfera pasiunii vine și subiectul de astăzi, care dezvoltă un concept cu 2 sintagme în balanță: pe un taler stă noțiunea de One Night Stand și pe celălalt, sintagma românească Aventură de-o noapte.

Ce prespune one night stand?

Indiferent în ce limbă preferați expresia, ideea este aceeași: o atracție intensă ghidată de aforismul „Carpe Diem!” („Trăiește clipa!), care presupune lipsa unui angajament emoțional și a unor perspective de viitor.

Primul pas este cel care dă startul experienței, iar acest one night stand are întotdeauna ca punct de plecare dorința. Știi ce vrei și atunci când ai găsit, teasing-ul nu durează mult. Conștientizezi că nu va fi de durată din varii motive, dar momentul este mai presus de orice. Îți îndeplinești cu exaltare dorința și te bucuri la maximum de acele clipe.

A doua zi realizezi că a fost minunat, că s-a meritat, dar că nimic nu mai poate fi între voi. Nu-i așa că ai trăit și tu acest moment?

Așa e și cu hainele. Poate nu conștientizezi, dar ai o relație* cu tot ce ții în garderobă, iar la nivel de vestimentație, acel one night stand, respectiv haina purtată doar la un eveniment, are mai multe implicații, deloc pozitive.

Rețeta este mereu aceeași: afli că ai o petrecere, o ocazie la care vrei să strălucești. Cauți online și în magazine acea rochie minunată pe care ai conturat-o în mintea ta, iar atunci când o întâlnești, intuiția îți transmite că vrei să fie a ta.

Uneori este dragoste la prima vedere și chiar dacă mai întâlnești alternative, nu te poți răzgândi; indiferent de preț, o vei cumpăra, chiar dacă știi că o vei purta doar o dată.

Ipoteze ale unui consum haotic

Rochiile de eveniment sunt costisitoare, pentru că necesită folosirea unor materiale și accesorii deosebite, lucru manual și croi special față de hainele de zi cu zi. Cu toate acestea, clientele consideră hainele de eveniment drept un capriciu care merită tot efortul financiar, deși nu intenționează să poarte produsul nici măcar a doua oară.

Nu cunoaștem în detaliu motivele pentru care femeile preferă această rețetă a unei aventuri de-o noapte cu rochia de eveniment, dar le putem intui: dorința de unicitate, nevoia de a fi mereu la modă, mai ales în materie de coloristică și orgoliul de a purta rochia doar o singură dată, comportament ce ar exprima bunăstarea, un nivel ridicat de pretenții în ceea ce privește stilul și atenția acordată unui eveniment.

Altfel spus, încă ne confruntăm cu preconcepția conform căreia „O femeie care se respectă nu se îmbracă de două ori cu aceeași rochie”, mai ales dacă a postat fotografii cu ea pe social media.

Dacă te regăsești în comportamentul descris mai sus, draga noastră, trebuie să discutăm. Consumerismul este de vină pentru că poluarea rezultată în urma producției de textile crește alarmant de la an la an. De câte ori nu ai purtat o rochie o singură dată, doar pentru că îți era rușine să te etalezi a doua oară cu ea? Ai încercat să o vinzi online la un preț infim și dacă nu ai reușit, ai abandonat-o în dulap până s-a demodat și după ceva timp, ai aruncat-o.

În ultimii doi ani ne-a preocupat această problemă, a hainelor care, asemeni fluturilor, sunt considerate minunate doar o zi sau două. Colecția din 2018, „Millennial Butterfly” este prima inițiativă a noastră de a atrage atenția asupra acestui fenomen care ia amploare și considerăm că în 2020 este momentul să dezbatem Relația pe care o avem cu hainele noaste și să punem punct acestui comportament: one night wear dress / rochie de unică folosință.

10 motive să începi o relație de durată cu hainele de ocazie

Am identificat câteva motive pentru care trebuie să iei în calcul purtarea unei ținute de eveniment de mai multe ori:

  • Te reprezintă – odată aleasă, înseamnă că este pe placul tău și îți completează personalitatea;
  • Haina este realizată din materiale atent selecționate și merită să fie etalată cu mai multe ocazii;
  • Ai considerat achiziția o mică investiție – de ce să nu scazi costul / purtare? Nu strică să fii chibzuită;
  • Din dorința de a realiza rochii durabile, Monarh Design va folosi materiale de calitate superioară, preponderent rezistente în timp la cât mai multe purtări;
  • Datorită aciviștilor de mediu (vezi și Greta Thunberg) și a schimbărilor climatice alarmante, 2020 este anul în care tot mai multă lume conștientizează necesitatea Acționării în mod responsabil într-o direcție a sustenabilității;
  • La nivel global, industria modei este a doua dintre cele mai mari consumatoare de apă și a doua cea mai gravă sursă de poluare a sa. Business Insider susține că industria fashion poluează prin emisii de carbon mai mult decât zborurile internaționale și transportul maritim la un loc;
  • În Occident, vedetele care sunt surprinse purtând de mai multe ori aceeași ținută sunt apreciate și considerate un model, ceea ce creează un nou trend;
  • Este un test de creativitate, pentru că vei simți nevoia să accesorizezi diferit rochia – o coafură diferită, alți pantofi sau alt tip de make up vor face diferența;
  • Contribui la schimbarea comportamentului de tip one night stand și practic, ești schimbarea în bine a societății.
  • Înveți să ai o relație pe termen lung cu hainele tale și să fii mai responsabilă cu spălarea, călcatul, păstrarea lor, atlfel spus, de autodisciplinezi.

Te întrebi de ce abordează un brand de fashion acest subiect? Pentru că educația în modă este o prioritate în acest moment, în care producția de fashion exploatează copiii în unele state, iar marketingul nu mai respectă normele de etică și îndeamnă mereu la achiziție de noi și noi haine, care se presupune că te vor face mai fericită.

Noi ne dorim să cumperi mai rar, dar haine de calitate. Vrem să porți mai des, cu drag acea ținută de eveniment și să îi conștientizezi valoarea. Acest lucru va restabili regulile de producție, iar designerii vor fi mai pertinenți în a realiza colecții cu materiale mai bune, mai scumpe, de o calitate superioară.

Let fashion improve you!

*RELÁȚIE, relații, s. f. 1. Legătură, conexiune, raport între lucruri, fapte, idei, procese sau între însușirile acestora. ♦ (În logica matematică) Conexiune între doi sau mai mulți termeni (în mulțimea perechilor ordonate de elemente ale unei mulțimi date). 2. (La pl.) Legătură între două sau mai multe persoane, popoare, state etc. – Conform dex.ro